alt="Dievča sediace nad cestou znečistenia plastmi"

Neuveriteľných 91 percent plastov sa nerecykluje

 

Zdroj obrázkov: Stijn Dijkstra

Anglická verzia:

A Whopping 91 Percent of Plastic Isn’t Recycled | National Geographic Society
Zdroj: National Geographic

V posledných desaťročiach sa vyrobili miliardy ton plastov a veľká časť z nich sa stáva odpadom a odpad sa nachádza v prvej analýze tohto problému.

Tu je to, koľko plastového odpadu znečisťuje zem

Masová výroba plastov, ktorá sa začala len pred šiestimi desaťročiami, sa zrýchlila tak rýchlo, že vytvorila 8,3 miliardy metrických ton – väčšina z nich v jednorazových výrobkoch, ktoré končia ako odpad. Ak sa to zdá ako nepochopiteľné množstvo, je to tak. Dokonca aj vedci, ktorí sa rozhodli vykonať prvú zhodu na svete o tom, koľko plastov bolo vyrobených, vyhodených, spálených alebo umiestnených na skládky, boli zhrození samotnou veľkosťou týchto čísel.

"Všetci sme vedeli, že od roku 1950 až doteraz došlo k rýchlemu a extrémnemu nárastu výroby plastov, ale v skutočnosti vyčíslenie kumulatívneho počtu všetkých plastov, ktoré boli kedy vyrobené, bolo dosť šokujúce," hovorí Jenna Jambeck, environmentálna inžinierka z University of Georgia, ktorá sa špecializuje na štúdium plastového odpadu v oceánoch.

"Takéto zvýšenie by 'narušilo' akýkoľvek systém, ktorý na to nebol pripravený, a preto sme boli svedkami úniku z globálnych odpadových systémov do oceánov," hovorí.

Rozklad plastov trvá viac ako 400 rokov, takže väčšina z nich stále existuje v nejakej forme. Iba 12 percent bolo spálených.

Štúdia sa začala pred dvoma rokmi, keď sa vedci snažili získať kontrolu nad obrovským množstvom plastov, ktoré končia v moriach a nad škodami, ktoré spôsobuje vtákom, morským živočíchom a rybám. Predpoveď, že do polovice storočia budú oceány obsahovať viac plastového odpadu ako rýb, tonu za tonu, sa stala jednou z najcitovanejších štatistík a zvolávacím výkrikom, aby sa s tým niečo urobilo.

Nemôžete spravovať to, čo nemeriate

Nová štúdia, zverejnená v stredu v recenzovanom časopise Science Advances, je prvou globálnou analýzou všetkých plastov, ktoré boli kedy vyrobené – a ich osudu. Z 8,3 miliardy metrických ton, ktoré boli vyrobené, sa 6,3 miliardy metrických ton stalo plastovým odpadom. Z toho len deväť percent bolo recyklovaných. Prevažná väčšina – 79 percent – sa hromadí na skládkach alebo sa odkláňa v prírodnom prostredí ako odpad. Význam: v určitom okamihu väčšina z nich skončí v oceánoch, poslednom umývadle.

Ak budú súčasné trendy pokračovať, do roku 2050 bude na skládkach 12 miliárd metrických ton plastov. Táto suma je 35 000-krát vyššia ako Empire State Building.

Roland Geyer, hlavný autor štúdie, hovorí, že tím vedcov sa snaží vytvoriť základ pre lepšie riadenie plastových výrobkov. "Nemôžete riadiť to, čo nemeriate," hovorí. "Nejde len o to, že veľa zarábame, ale aj o to, že rok čo rok zarábame viac."

Polovica živíc a vlákien použitých v plastoch bola vyrobená za posledných 13 rokov, zistila štúdia. Samotná Čína predstavuje 28 percent celosvetovej živice a 68 percent polyesterových polyamidových a akrylových vlákien.

Geyer, vyštudovaný inžinier, sa špecializuje na priemyselnú ekológiu ako profesor na Kalifornskej univerzite v Santa Barbare. Študoval rôzne kovy a ako sa používajú a spravujú. Rýchle zrýchlenie výroby plastov, ktoré sa doteraz približne každých 15 rokov zdvojnásobilo, predbehlo takmer každý iný umelý materiál. Napríklad polovica všetkej vyrobenej ocele sa používa v stavebníctve s desaťročnou životnosťou. Polovica všetkých vyrobených plastov sa stane odpadom za menej ako rok, zistila štúdia.

Veľkú časť rastu výroby plastov malo zvýšené používanie plastových obalov, ktoré predstavujú viac ako 40 percent nevláknových plastov.

Porovnávanie plastového odpadu na celom svete

Ten istý tím pod vedením Jambecka vypracoval prvú štúdiu, ktorá hodnotila množstvo plastového odpadu, ktorý každoročne prúdi do oceánov. Tento výskum, publikovaný v roku 2015, odhadol, že každý rok skončí v oceánoch 8 miliónov metrických ton plastov. To je ekvivalent piatich vriec s potravinami s plastovým odpadom na každú nohu pobrežia po celom svete.

"Neboli sme si vedomí dôsledkov pre plasty, ktoré končia v našom prostredí, kým tam už neboli," hovorí Jambeck. "Teraz sme v situácii, keď musíme prísť zozadu, aby sme to dohnali."

Získanie kontroly nad plastovým odpadom je teraz taká veľká úloha, že si vyžaduje komplexný, globálny prístup, hovorí Jambeck, ktorý zahŕňa prehodnotenie plastovej chémie, dizajnu výrobkov, recyklačných stratégií a spotrebiteľského použitia. Štúdia zistila, že Spojené štáty sú v recyklácii za Európou (30 percent) a Čínou (25 percent). Recyklácia v USA zostala od roku 2012 na úrovni deviatich percent.

"My ako spoločnosť musíme zvážiť, či sa oplatí vymeniť nejaké pohodlie za čisté a zdravé životné prostredie," hovorí Geyer. "Pri niektorých výrobkoch, ktoré sú v životnom prostredí veľmi problematické, možno uvažujeme o použití rôznych materiálov. Alebo ich postupné vyraďovanie."

Pôvodne publikované spoločnosťou natgeo.com 20. decembra 2018

Späť na blog

Pridať komentár